În clasa noastră a sosit un elev nou.
Viaţa este organizata astfel incit uneori este necesar să ne schimbam locul de reşedinţă,si impreuna cu el şi institutia de invatamint. Unor elevi le este destul de dificil să se adapteze noului mediu şi sa isi faca noi prieteni.Cel mai greu este momentul de trecere de la categoria de "nou venit" la categoria de "al nostru". Pentru a depasi aceasta bariera,elevului nou venit ii pot veni in ajutor profesorii, părinţii cit şi colegii din noul colectiv.
Când in clasa soseste un elev nou –are loc întotdeauna un eveniment mare pentru toți. Dar, în primul rând pentru insusi elevul nou venit. El trece prin mai multe faze de adaptare: mai intii colegii il privesc cu atentie și il tin la distanță, putin mai tirziu gasindu-se unul sau doi elevi, care isi iau pe sine asuma responsabilitatea de a-l cunoaste pe nou venit, apoi se formeaza o opinie colectiva despre noul elev.
Ca rezultat, elevul nou venit ,sau devine izgonit sau se contopeste cu colectivul. Mult depinde de calitățile personale ale persoanei venite, abilitățile sale de comunicare, precum și ajutorul din partea dirigintelui în această situație.După cum se știe, un colectiv format cu anii de invatamint impreuna ,nu accepta imediat un "nou venit".La inceput ii va fi greu,deoarece se afla într-un mediu complet necunoscut și neexplorat de catre el, neștiind de la cine si la ce să se aștepte .Există mai multe evoluții posibile ale situatiei, fie studentul este timid, închis în sine și capătă statut de "oaie neagra", sau din primele zile incearca sa fie "la bord," sau poate chiar sa păstreze modest neutralitatea, lucru care este de obicei cel mai dificil. În oricare dintre aceste situații,implicarea dirigintelui este necesara.
Sarcina dirigintelui, în acest caz este să realizeze discutii individuale-cu elevul nou venit, și de grup - cu clasa. În convorbirile cu nou venitul ar fi de dorit sa fie puse in discutie:activitatea de lucru, activitatea de petrecere a timpului liber al copiilor, procesul scolar și să se dea o scurtă descriere a clasei. Din timp ar fi de dorit ca copilului sa i se explice că relațiile intr-un colectiv nu sunt intotdeauna ideale,de aceea,in cazul aparitiei diferitor dispute, poate apela oricind pentru un sfat. Mai mult decât atât, dirigintele asigură confidențialitatea unor astfel de conversații.
Clasei este necesar de a fi prezentat elevul, de spus citeva cuvinte de bine la adresa acestuia si a cere tuturor sa il iubeasca si sa il sustina.Apoi, este de dorit sa se urmareasca cum se dezvolta relatiile dintre elevi, pentru a previni din timp comunicarea incorecta cu elevul nou venit. Există training-uri foarte bune, care pot fi efectuate cu copiii,după ore sau in timpul pauzelor. Mult timp nu o sa rapeasca.
Toți elevii isi iau scaunele si se aranjeaza intr-un cerc, inclusiv și elevul nou venit, care în câteva cuvinte povesteste despre el, familia sa, interesele sale... doar câteva cuvinte. Apoi,pe rind, fiecare dintre elevii isi spune numele său și ii ureaza persoanei nou venite cuvinte de incurajare. Repetarea este strict interzisă. În această situație, este necesar să vă asigurați că toată lumea vorbeste sincer, ironia - este inacceptabila. După aceea,nou venitului i se da mina,primindu-l astfel in colectivul lor.A doua zi, noului venit ii va fi un pic mai ușor sa se orienteze și să se obișnuiască cu noul mediu.
De asemenea, este posibil să se organizeze un eveniment (de exemplu, o excursie la un muzeu sau teatru).
Discutiile cu parintii copilului, de asemenea, sunt foarte importante, chiar dacă incadrarea in colectiv al acestuia merge destul de bine. Părinții ar trebui să povesteasca modul în care copilul a învățat în școala anterioară, a avut acesta careva probleme de comunicare cu colegii sai, care sunt interesele lui, etc.
Psihologii considera că așa-numita perioadă de adaptare durează de la trei luni pina la un an scolar, în funcție de natura a copilului.Si anume in aceasta perioada,copilul are nevoie în de sprijinul si grija adulților.Implicarea activa si cooperarea întregii clase, a părinților și psihologului, pot să accelereze adaptarea în clasa a copilului, și sa ajute la dezvăluirea potentialului si abilităților acestuia.
Este bine, de asemenea, si ca elevului nou venit sa i se ofere citeva sfaturi:
1. În prima zi, când vei fi prezentat clasei, zambeste si fii increzut in sine. Prima impresie despre o persoana se formeaza rapid, de la 10 la 40 de secunde, asa ca daca esti prea tensionat,poti fi considerat arogant.
2.Nu aștepta inițiative din partea altora – ia totul in miinile tale.Apropie- te singur de colegi si fa cunostinta. Pentru aceasta orice scuză poti utiliza- pentru a specifica programul orelor,amplasarea cabinetelor sau cind va fi pauza mare.
3.Aminteste-ti,persoanelor le este placut să auda numele lor. Foloseste-te mai des de acest lucru si numeste-ti colegii pe nume. Ei vor aprecia acest lucru și te vor trata cu mai multă simpatie.
4.În fiecare zi, saluta-te cu voce tare, intrind in clasă. În același timp zâmbeste – o persoana pozitiva și fermecătoare va atrage mai multă atenție decât una indispusa.
5.Implica-te in disutii in timpul pauzelor. Dar evita participarea la bârfe – aceste personae sunt tinute la distanta.
6.Peste citeva zile, atunci când te vei simți mai încrezător, poti începe să faci cunostinta colegilor cu lumea ta. Spune-le despre interesele tale, discuta despre interesele lor. Fii atent, asculta-i pe cei din jur,intereseaza-te de viata lor.Principalul lucru este să nu fii prea intruziv. Astfel, poti găsi oameni cu interese similare, anume acestia au sansa sa devina noii tai prieteni, pentru că veți avea întotdeauna despre ce vorbi.
7.Cere ajutor. Nu fi timid pentru a cere o ascuțitoare de la colegul de banca pentru a ascuți un creion, roaga să iti explice un subiect neinteles. Oamenilor le place sa se simta utili, si cu siguranta nu vei primi un refuz.
8. După ore, încearcă să-ti petreci ceva timp în curtea școlii, comunica cu colegii de clasă. Faceti schimb de numere de telefoane.
9. Dacă sunteți invitat undeva - pentru masa de prânz sau pentru o petrecere - este prima victorie! Asa ca mergi numaidecit,chiar daca nu prea iti doresti acest lucru.
10. Ești destul de mult timp în noua clasă, cunosti toată lumea și toată lumea te cunoaște pe tine.
Ti-ai stabilit prioritatile și ti-ai ales noi prieteni. Este timpul pentru a ii invita la o petrecere sau o plimbare în parc împreună. Aceasta este o opțiune foarte bună de a consolida prieteniile dobândite. Mult succes!